Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Merikartta

14.04.2015

TekstiPete Suhonen

KustantajaLike (2002)
Hinta28,85 € (suomalainen.com)

Arturo Pérez-Reverte (s. 1951) lienee Carlos Ruiz Zafónin ohella Espanjan myydyin nykykirjailija.

Tuottelias ja merellisiäkin tarinoita kirjoittanut Pérez-Reverte eli lapsuutensa Cartagenassa Välimeren rannikolla. Näihin maisemiin hän sijoitti vuonna 2000 ilmestyneen teoksensa Merikartta, joka oli jotain aivan muuta kuin hänen 1600-luvun Madridista ponnistanut menestyksekäs Kapteeni Alatriste -romaanisarjansa.

Kirjassa kohtalon merkitsemä tyhjätasku, yliperämies Coy, tapaa barcelonalaisessa huutokaupassa salaperäisen naisen, Tangérin, joka onnistuu hankkimaan kilpalaulannan jälkeen kartografisen aarteen, Espanjan rannikoiden merikartaston 1700-luvulta.

Kartan on määrä johdattaa uponneen aarrelaivan ylle, mutta pelkkää plotteria näpräämällä se ei onnistu, sillä muinaiset meridiaanit osoittautuvat omaksi kiehtovaksi tieteenlajikseen. Vuonna 1751 painetussa merikartassa on peräti neljä erilaista pituusasteikkoa, Pariisin, Teneriffan, Cádizin ja Cartagenan mukaan. Greenwichin nollameridiaani kun hyväksyttiin yleiseen käyttöön vasta vuonna 1884.

Älyllisen haasteen lisäksi tehtävää mutkistaa myös väkivallan uhka, sillä äveriäs ja kaunis Tangér merimies Coy aseenkantajanaan ei suinkaan ole ainut aarteen perässä oleva taho.

Pérez-Reverte vie perusteellisella otteella lukijansa läpi hieman alakuloisen ja verkkaisen meriseikkailun, jonka taustanauhana voi hyvin nauttia Coyn barcelonalaisen täyshoitolan La maritiman vuoteella kuuntelemia jazz-kuninkaita Miles Davisista Charlie Parkeriin. Sade valuu rannikolla ja pian merimies huomaa ajattelevansa naista enemmän kuin merenpohjan aarretta.

”Jonakin päivänä olemme yhdessä viimeisen kerran. Jonakin päivänä hän hylkää minut, tai me kuolemme tai vanhenemme… Jonakin päivänä tämä kaikki haihtuu pois, ja viimeinen kerta saattaa olla jo tänään.”

Kirjan sinänsä kauniiksi avaukseksi kirjoitettua prologia voisi soimata spoileriksi, joka purkaa jännitettä muutenkin lievää mammuttitautia oireilevassa 500-sivuisessa teoksessa. Rakenteellisesta ajattelemattomuudesta huolimatta Merikartta nousee Kipparin kirjahyllyyn modernina aarrejahtiromaanina, jonka voi halutessaan lukea monitasoisenakin tarinana: määränpää on joskus etäämpänä kuin minne onni ja omat voimat kantavat. Mutta periksi ei perkele anneta.

Julkaistu Kipparin kirjahyllystä -palstalla 5/2014

Lue myös nämä

X