Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Meriromaani

09.04.2015

TekstiPete Suhonen

KustantajaOtava (2015)
HintaEsim. äänikirja19,95 € (suomalainen.com)

Jokainen laiva on uusi hylky. Näissä merkeissä seilaa kapteeni Vilhelm Huurna Petri Tammisen surkuhupaisassa pienoisromaanissa Meriromaani.

Vaikka purjelaivoja häviää jalkojen alta Skagenin matalikolle ja Liverpoolin satama-altaan suulla, suurta parkua tai ryskettä ei menetyksistä synny.

Huurna jatkaa tyynesti uraansa haverista toiseen, sillä Askaisten vallasmiehet ovat valmiit varustamaan aina uuden laivan kylän omalle pojalle. Kirjan huumori on hiljaista, ajatelmiksi jopa aforismeiksi taipuvaa.

”Isännät tulivat pihaan ja kertoivat hankkineensa Kotkasta kuunari Rauhan. Päälliköistä oli niihin aikoihin kova pula, ja isännät pyysivät Huurnaa. Hän nolostui niin että lupautui.”

Tarkkaa merenkulun kuvausta ei kirjasta löydy, mutta tarina antanee oikean kuvan päällikkyyden ja laivanvarustajien suhteesta: laivojen katoaminen myrskyissä oli osa normaalia liiketoimintaa, jonka tappioita katettiin esimerkiksi Turun Merivahinkoyhtiöstä. Jos tutkimus osoitti päällikön syyttömäksi haveriin, ei ollut mitään syytä karttaa hänen palveluksiaan jatkossakaan.

Kapteeni Huurnan vaatimaton ote elämään heijastuu myös pyrkimyksissä perustaa kotisatama. Pietarin tai Kööpenhaminan ihastuksista ei ole vaimoksi asti, joten lopulta Huurnan on tyytyminen Askaisten laivanvarustajan arkaan ja luisevaan tyttäreen.

Loppujen lopuksi mikään ei mene hurjan huonosti, eikä oikein hyvin, joten nautitaan näistä mitä on. Turha pelätä – tai liikoja toivoa, Tamminen tuntuu sanovan.

Julkaistu Kipparin kirjahyllystä -palstalla 3/2015

Lue myös nämä

X