Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Muumit merellä

12.06.2019

TekstiSatu Björn

Kustantaja(WSOY, 2013)
Hinta20 € (adlibris.com)

Tove Jansson eli elämänsä kesät meren äärellä. Muumien rakkaus mereen ja merenkulkuun on synnyttänyt paitsi Janssonin itsensä kynäilemiä klassikkoja kuten Muumipappa ja meri, myös tukun muita postuumeja teoksia, jotka vievät Muumien mukana vesille. Yksi niistä on Muumit merellä, Sami Malilan kokoama veneilyn peruskurssi, jota voisi kai suositella alakouluikäisille lapsille. Se kertoo fundamentteja navigoinnista, varusteista, vaatetuksesta, merikorteista, tuulennopeusluokituksesta, solmuistakin. Mukaan on painettu myös tietoa yleisimmistä merilinnuista, sekä pieni tehtäväosuus, luetun ymmärtämisen testi siis.

Teosta elävöittävät Muumi-piirrokset ja kirjaa varten kynäillyt piirrokset. Vaikka Muumi-kuvia lukuun ottamatta kuvitus on osin tarpeettomankin naivia – kyllä lukutaitoinen tietää, miltä sakset näyttävät – kirja herättelee ymmärtämään paitsi nautiskelua, myös vastuuta ja vesillä ja niiden reuna-alueilla liikkumisen riskejä. Ensiapulaukusta kerrotaan: ”Mukana olevasta ensiapupakkauksesta löytyvät laastarit ja sidetarvikkeet, punkkipihdit ja pikkusakset, puhdistusaine ja särkylääkkeet.” Myös toiminta akuutissa hätätilanteessa käydään läpi. ”Yksi parhaimmista hätäviestinkanavista on VHF-radio. Sano VHF-kanavalla 16 ”Mayday, mayday, mayday.” Mayday on kansainvälinen radiopuhelinkutsu. Se tulee alunperin ranska kielestä ja tarkoittaa ”auttakaa minua”.

Ehkä morsetuksen täydelliset aakkoset ovat epäsuhta esityksessä, jonka opillinen taso on muuten koherentti. Toisaalta, miksei sitä morsettelisi vaikka pikkuhävyttömyyksiä sisaruksilleen tai ystävilleen morsetuskurssinsa passanneen kipparin tai vanhempiensa tietämättä.

Jos jokainen suomalainen lapsi tietäsi tämän kirjasen verran merenkulusta, Suomi olisi matkalla veneilyn suurvallaksi. Ani harva moottoriveneilijäkään tuskin tietää aivan kaiken teoksessa kerrotun.

Lue myös nämä

X