Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Parhaat solmut

10.04.2015

TekstiPete Suhonen

Kustantajareadme.fi (2012)
Hinta

Osasin siansorkan, merimiessolmun ja kahdeksikonkin. Skraka pysyi kaulassa, eikä vene toistaiseksi ollut karannut laiturista tai luonnonsatamasta. Toisaalta yllätin itseni niin kiusallisen usein umppareilla, että solmuosaamiseni oli kertauksen tai jopa täydellisen alustamisen tarpeessa. Loppukesällä ryhdyin tuumasta toimeen.

Parhaat solmut on runsaasti kuvitettu vaihe vaiheelta -esitys kymmenistä suosituimmista ja käyttökelpoisimmista solmuista, joista valtaosa soveltuu myös veneilyyn. Jokainen solmu on arvioitu tähdillä, sen mukaan kuinka konstikkaasta tehtävästä on kyse.

Kirjan lopussa on kätevä 40 eri käyttötarkoituksen pikaopas. Esimerkiksi jos haluat asettaa kasarin nuotion ylle, kannattaa osata kolmijalkaköytös, tai jos iskee halu koristella veneen ruoria köydellä, on osmonsolmu omiaan.

Mikä kätevintä (välttämätöntäkin) kirjan keskiössä muovin alla on parin metrin pätkä köyttä, jolla voi harjoitella. Toimii. Syksyn pimeinä iltoina olen hipelöinyt nyöriä käsissäni kuin rukousnauhaa ja yrittänyt vääntää jopa sellaisia mestarintöitä, kuten heittoliinoissa käytettyä apinannyrkkiä tai espanjalaista paalusolmua, joka soveltuu epäsäännöllisen muotoisten esineiden nostamiseen.

Kirjasta olen myös oppinut hauskan solmutempun, jolla olen hämmästyttänyt 9-vuotiasta poikaani, mutta ehkä eniten itseäni. Solmujen tekeminen on rentouttavaa puuhaa, joka myös vahvistaa kolmiulotteista hahmottamista.

Kirjan kirjoittajat, australialainen aviopari Neville Olliffe  ja Madeleine Rowles-Olliffe, ovat pitäneet 20 vuoden ajan liikettä, joka myy käsintehtyjä solmu- ja köysitöitä. Sitä ennen herra Olliffe työskenteli merenkulkualalla. Hän omistaa vaimonsa kanssa yhden Sydneyn vanhimmista purjealuksista.

Fakta: Paalusolmutragedioita

Vaikka veneilijöiden suosima paalusolmu on oikein tehtynä ja kiristettynä turvallinen, se on myös varsin hankala tehdä ja vaikeasti tarkistettava.

Solmun suosio notkahti kiipeilijöiden keskuudessa pari vuotta sitten, kun Yosemiten kiipeilylegenda John Long loukkaantui vakavasti harjoitussalilla paalusolmun petettyä. Vika ei niinkään ollut solmussa kuin miehessä, minkä Long itsekin auliisti myönsi: hän oli jättänyt solmunsa kiristämättä.

Vuonna 2012 englantilainen vuorikiipeilijä syöksyi kuolemaan, koska paalusolmuksi tarkoitettu solmu oli ollutkin jotakin aivan muuta.

Julkaistu Kipparin kirjahyllystä -palstalla 1/2015

Lue myös nämä

X