Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Perinnemestarin matkaopas rannikon puukaupunkeihin

23.04.2015

TekstiPete Suhonen

KustantajaWSOY (2012)
Hinta25,55 € (suomalainen.com)

Tyypillistä on, että merellä kesän veneseikkailut suuntautuvat saaristoon tai oman mökin lähivesille. Vaan pitäisikö käydä useammin rannikon puukaupungeissa? Jawohl! Jos pääkaupunkiseudulla asuva veneilijä ei ole koskaan ajanut Porvoon jokirantaan lämpimänä päivänä, noussut katsastamaan J. L. Runebergin herraskaista kotitaloa ja sen jälkeen nauttinut päivällistä Wanhan Laamannin varjoisassa salissa, on jotain tähdellistä jäänyt kokematta. Mutta vesillä jokainen kesä on uusi mahdollisuus.

Hannu Rinteen teos Matkaopas rannikon puukaupunkeihin esittelee tekstein, kuvin ja kartoin yli 250 puutalokohdetta 20 kaupungista.

Turnee kulkee Pohjanlahdelta oululaisesta merimiesperheen kotimuseosta aina Suomenlahden Haminan pursipaviljonki Vanttiin. Painopiste on kirkoissa, pursiseurojen koristeellisissa paviljongeissa, museoissa ja kahviloissa majoitusliikkeitä unohtamatta.

Kohde-esittelyjä rytmitetään taustoittavilla artikkeleilla. Niistä keskeisin osoittaa, että moni puukaupunki olisi jäänyt lepattamaan, elleivät varakkaat laivanvarustajat olisi antaneet puulla, piellä ja tervalla kootun vaurautensa loistaa; ensin tapulikaupungeissa Loviisassa, Helsingissä ja Turussa, myöhemmin Porissa, Vaasassa, Kokkolassa ja Oulussa.

Kuka muuten tiesi, että Suomen kauppalaivasto oli lastinottokyvyltään maailman yhdenneksitoista suurin 1870-luvulla?

Ehkä jo ensi kesänä pitäisi ajaa vene trailerilla Paraisille ja viettää viikko kruisaillen Turusta Naantaliin, Uuteenkaupunkiin ja Raumalle asti, miettii kirjoittaja. Itse asiassa Rinteen esittelemistä tärpeistä vain Kokkolan, Pietarsaaren, Uusikaarlepyyn ja Porin kohteet (Reposaarta lukuun ottamatta) ovat nykyään haasteellisia omalla veneellä saavutettavia.

Teos on kirjoitettu todelliselle puutalorakastajalle, mutta se on myös yleisemmällä tasolla mainio matkaopas rannikkokaupunkeihin. Vaikka kirjan kohteet eivät enää lisäänny, mahdolliselta seuraavalta painokselta voisi toivoa jopa suositusreittejä keskiketterälle veneilijälle lähtösatama huomioiden: minkä kaupungin kohteet katsastaa päivässä, mihin kaupunkiketjuun kannattaisi varata viikonloppu tai viikko. Myös vakiintuneiden kesäjuhlien listaaminen tekisi oppaasta houkuttelevamman matkaajalle, joka haluaa kauniin puutaloarkkitehtuurin kulissiksi kunnon tungokselle.

Julkaistu Kipparin kirjahyllystä -palstalla 3/2014

 

Lue myös nämä

X