Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Pohjolan Atlantis – Uskomattomia ideoita Itämerellä

24.10.2019

TekstiPete Suhonen

KustantajaJohn Nurminen Säätiö, 2014
Hinta15,95 € (suomalainen.com)

Historian dosentti Mikko Huhtamiehen Pohjolan Atlantis on poikkeuksellisen kiinnostava teos Itämeren historiasta. Se esittelee vetävin tarinoin alueen muinaisia suunnitelmia ja keksintöjä, joita riittää kaleerituotannosta kelluviin linnoituksiin ja jättimäisiin kanavahankkeisiin. Fokus on 1700-luvulla.

Vuonna 1716 sipoolainen linnoitusupseeri Magnus Otto Nordenberg teki salaisen suunnitelman asumattoman Helsingin Kaunissaaren muuttamiseksi tuotantolaitosten keskittymäksi ja kaupalliseksi tukikohdaksi. Saari olisi jaettu kanavin ruutukaavaan. Kaunissaaresta piti tulla tavaraliikenteen solmukohta, oman aikansa Hong Kong. Huhtamies näkee suurisuuntaisessa suunnitelmassa yhtymäkohtia jopa ajan utopiakirjallisuuteen.

Kirja kertoo eloisasti myös Suomenlinnan merilinnoituksen merkityksestä ja mittakaavasta. Graniitista rakennettu Viapori oli Ruotsin suurin ja kallein rakennushanke, innovaatiopesäkkeenä vertaansa vailla. Proomujen loppumaton virta toi tavaraa valtavalle työmaalle, joka säteili uusia tapoja ympäristöönsä.

”Pukeutuminen, ajanvietteet, esimerkiksi pelit, hienomekaaniset laitteet – taskukellot, ilmapuntarit, kartat, kaukoputket, kompassit ja kulutustottumukset yleistyivät säätyläistiloilla ja osin ehkä myös nousevan talonpoikaiston piirissä.”

Kuvaus ensimmäisten sukelluskoneiden historiasta on hauska. Leonardo da Vinci jätti ”ihmisen huonon luonteen vuoksi” kertomatta keksintönsä sukellusveneistä, sillä hän arveli niillä saatavan aikaan suunnatonta tuhoa sotalaivoille. Vaikka ajatukset sukelluskojeista syntyivätkin Välimeren alueella, Itämeri mataline vesineen muodostui yhdeksi merkittäväksi sukeltamisen keskukseksi.

Innostuneista, toisiinsa limittyvistä tarinoista syntyy paitsi käsitys varhaisesta meriteknologiasta myös kertauskuva Itämeren alueen 1700-luvun historiasta Viaporin valmistumiseen asti. Merellisten lahjakirjojen kärkikahinoihin nouseva teos on kuvitettu historiallisin kartta- ja suunnitelmapiirroksin.

Lue myös nämä

X