Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Rikostarkastaja Susikosken tutkimuksia 2

20.02.2018

TekstiPete Suhonen

KustantajaGummerus (2012)
HintaKirjastoista ja antikvariaateista

Dekkarikirjailija Mauri Sariolan (1926–1985) laajasta 80 romaanin tuotannosta on poimittu valtaisa nippu kielikukkasia ”kuumasta auringosta” ”kylmään jäähän”. Sariola ei himmaillut, hienostellut tai hionut, vaan antoi palaa. Siksi tai siitä huolimatta hänen kirjojaan on myyty yli kaksi miljoonaa kappaletta.

Vuonna 1956 alkaneen kirjailijauran yhdeksäs teos, Kohtalokas Itämeren risteily, ilmestyi jo vuonna 1959. Se on kaukana Sariolan tuotannon huipuista, mutta rikostarinan miljöö on harvinaisen mielenkiintoinen.

Matkustaja-alus Cassiopeia lähtee Turusta kymmenen vuorokauden Itämeren risteilylle kohti Kööpenhaminaa. 50 matkustajan joukossa on pätkä munkkiniemeläisen rivitalon ylemmän keskiluokan yhteisöä, mukana toraisia aviopareja. On tyventä, on myrskyä, sitten rakennusurakoitsijan rouva katoaa.

Tapahtumia seurataan hyttitovereiden, ohuesti hymyilevän 70-vuotiaan kamreeri Jaatisen, ja kolmikymppisen huonoihoisen juristi Lindqvistin näkökulmasta, kunnes komisario Susikoski astuu näyttämölle.

Rehellisyyden nimissä: teos on paikoin kiusallisen kömpelösti kirjoitettu. Sariola kuvaa maanisella innolla ihmisten ilmeitä, ruuminosia ja äänenpainoja, syytä ratkaisulle on hyvällä tahdollakaan vaikea löytää.

Kirjallisesta läskistä huolimatta Sariola loihtii risteilyn Itämerellä eläväksi. Paremman väen sodanjälkeinen elämä vyöryy päälle, hillityn pinnan alla on nautiskelun ja mässäilyn kiihko. Prässilahkeita! Voileipäpöytiä! Liebfrau-
milchiä! Aluksen kahden hengen hytti pyöreine ikkunoineen ja kerrosvuoteineen on helppo kuvitella: ”Jalopuuviilulla päällystetyt seinäpinnat, hillityn värinen matto lattialla ja tahrattomiksi hangatut metalliosat pesualtaan hanoissa ja seinien vaatekoukuissa”. Tarkan ajankuvauksen lisäksi kirjan ansioihin kuuluu yllätyksellinen loppuratkaisu.

Cassiopeia-nimistä alusta ei Itämeren risteilyhistoria tunne. Mutta kuinka ollakaan, teoksen valmistumisaikana Itämerellä risteili muuan höyrylaiva S/S Kastelholm. Tajuntaansa räjäyttämättä sen saa vastaamaan Sariolan kuvausta Cassiopeiasta.

 

Lue myös nämä

X