Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Silkkaa kalajuttua

19.02.2019

TekstiPete Suhonen

Kustantaja(Gummerus, 1995)
HintaKirjastoista ja antikvariaateista

Nuorena miehenä päivänsä päättänyt, 80-luvun kohukirjailija Harri Sirola (1958–2001) oli innokas veneilijä ja perhokalastaja. Rakkaus lajiin näkyi useissa Sirolan teoksissa, joista kuuluisin lienee kokoelma Syysprinssin kalaretki. Niminovelli oli häpeilemättömän imelä kertomus entisten rakastavaisten Ville Sikalan (aka Harri Sirola) ja “Hänen” (aka Anja Snellman) meriretkestä. Kalatarinoiden kertojana Sirolaa on pidetty alan mestarin, Juhani Ahon, seuraajana.

Kokoelma Silkkaa kalajuttua sisältää yhdeksän novellia, joissa matkataan Keski-Suomen perhovesiltä Suomenlahdelle ja Kuolan niemimaalta Islantiin. Niissäkin seikkailee Ville Siikala, kovasti kirjailijansa oloinen mies. Avausnovellissa vaivaispihlajat kukkivat tundralla, kalaisa lohijoki antaa parastaan, kunnes ampiainen lentää mehumukiin.

Hauskassa novellissa Pilkullinen harjus aloitteleva perhokalastaja ostaa parhaat välineet, mitä rahalla saa kokeakseen täydellisen kalastusretken siten kuin Ernest Hemingway on sen Nick Adamsin tarinoissa määritellyt. Niinpä niin: pian tekstiilikalastajan telttakatos on täynnä kusiaisia, hyttysiä, eikä kalasta tietoakaan. Ja kun se vihdoin nappaa, lajimääritys osoittautuu ylivoimaiseksi. Suosikiksi nousee kuitenkin päätösnovelli Merkittävä matka, moderni haaksirikkotarina purjehdusmatkalta Hangosta Helsinkiin.

Sirolan havainnoi luontoa herkkävireisesti, syvempiä tasoja löytyy tuon tuostakin.

”Islannissa minusta ensimmäistä kertaa tuntui, että ihmisiä oli riittävän vähän täyttämässä heille suotua tilaa. Minusta tuntui, että luonnolle jäi osuutensa, suurempi kuin ihmiselle.”
Sirolaa lukiessa tulee hieman surku. Ovatko ajat, jolloin kaunokirjallisuutta kannatti kirjoittaa muillekin kuin vain naislukijoille, ikuisesti menneet? Sirolan teksteissä nainen on miehelle seikkailujen muusa tai suloinen tytär. Kuin muistuttaen siitä, kuinka yksinkertaisia olentoja useimmat meistä miehistä ovat.

Lue myös nämä

X