Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Soutaen yli Atlantin

20.10.2021

Tekstipete suhonen

KustantajaPäivä Osakeyhtiö 2020
Hinta19,95 € (suomalainen.com)

Suomessa on jokseenkin vähälle huomiolle jäänyt Julia Immosen vuoden 2011 tempaus. Jyväskylässä syntynyt, nykyään Englannissa asuva Immonen souti yhdessä neljän muun naisen kanssa Kanarialta, La Gomeran saarelta, Barbadokselle. Temppu vaati kolmisen miljoonaa aironvetoa ja 45 vuorokautta. Sillä lohkesi luku Guinnessin ennätystenkirjasta: kukaan nainen tai mikään naisryhmä ei ole soutanut Atlantin yli yhtä nopeasti. Urotyöstä syntyi Graig Borlasen kirjaama teos Soutaen yli Atlantin.

Immonen, joka työskenteli Sky Sports News -uutisten toimittajana, oli hankkeen primus motor. Häntä ajoi eteenpäin taistelu nykyajan orjakauppaa vastaan – joka vuosi tuhansia naisia kaapataan seksityöläisiksi. Osallistuminen Talisker Whisky Atlantic Challenge –soutukilpailuun oli omiaan kiinnittämään mediahuomio epäkohtaan, kulkivathan muinaiset orjakaaleritkin yli Atlantin.

Ennen vuoden mittaista valmistautumisjaksoa Immosella ei ollut lainkaan kokemusta veneilystä merellä saati soutamisesta. Kun satama-allas La Gomeralla jäi taakse, Immonen sai tovereineen totutella selviytymään jopa yli 10 metrin korkuisesta aallokosta kahden tunnin vuorovahdeilla, nukkumaan 26-jalkaisen The Guardian -soutuveneen tukahduttavan pienessä hytissä ja puhdistamaan juomavettä käsikäyttöisellä kojeella.

Liekö sukupuolikysymys, mutta kirjan näkökulma poikkeaa monista muista valtameren ylityksistä kertovista kirjoista. Teoksessa kuvataan ihmissuhteita harvinaisella pieteetillä niin maissa kuin soutuseikkailun aikanakin. Se on ihan virkistävää, ja ratkaisulle on syynsä. Jos jotakin notkealta tosikertomukselta jää kaipaamaan, niin tarkempia tietoja soutuveneen mitoista ja muista ominaisuuksista.

Nykyään Julia Immonen työskentelee Justice and Care -järjestössä.

Lue myös nämä

X