Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Suomen lasten saariseikkailu

19.08.2021

Tekstipete suhonen

KustantajaMinerva (2021)
Hinta21,95 € (suomalainen.com)

Suomalaisissa lapsille suunnatuissa tietokirjoissa riittää valinnanvaraa merta rakastaville. Kesän kirjauutuus, Raili Mikkasen kirjoittama ja Sirkku Linnean kuvittama Suomen lasten saariseikkailu vie pienin tarinoin kymmeneen Suomenlahden ja Pohjanlahden saareen. Edustettuina ovat niin Hailuoto kuin se Tove Janssonin tunnetuksi tekemä Pellingin saariryhmä Loviisassakin.

Jokainen saari tehdään tutuksi esittelyllä ja saarelle sijoittuvalla fiktiivisellä tarinalla. Ratkaisu toimii hyvin, faktat löytävät luontevasti paikkansa letkeistä esittelyistä. Tankarin majakalla on 122 porrasta ja hyvällä säällä se loistaa 50 kilometrin päähän, Hailuodossa asuu vakituisesti tuhat asukasta, Jurmossa on ollut asutusta jo yli 800 vuotta, Mustasaaren Raippaluodossa maa nousee 8,5 milliä vuodessa, ja Seilin saaresta kerrottiin spitaali- ja mielisairaala-aikana, ettei sinne kerran joutuneella ollut enää paluuta. Veneily ei nouse teoksessa parrasvaloihin, mutta laivaseikkailuja löytyy. Varissaaresta kertovassa jaksossa 14-vuotias sisämaan kasvatti Aleksi tulee temmatuksi Kotkan edustalla vuonna 1790 käytyyn Ruotsinsalmen taisteluun. Aallot kiidättävät laivaa kohti kallioita ja alus uppoaa. Aleksi joutuu taistelemaan hengestään.

Suomen lasten saariseikkailun kelpaa pakata lahjaksi kesälaitumille siirtyneille alle teini-ikäisille junioreille, sukupuoleen katsomatta, sillä tarinoiden sankareina on poikia siinä kuin tyttöjäkin. Runsaasti kuvitetussa kirjassa on noin sata sivua. Alakoululainen ahmii sellaisen annoksen suomalaista saaristoa yhden sadepäivän aikana. Maissa tai merellä.

Yli 70 teosta julkaisseelta Mikkaselta on aiemmin ilmestynyt muun muassa Suomen lasten majakkakirja ja Suomen lasten aarrelaivat.

Lue myös nämä

X