Kustantaja | Basam Books, 2010 | ||
Hinta | 22,55 € (suomalainen.com) | ||
Kapteeninakin maailman meriä kiertänyt puolalainen Joseph Conrad (1857–1924) on tunnettu erityisesti kirjastaan Pimeyden sydän, jossa matkataan jokilaivalla hirviömäisen norsunluukauppias Kurzin valtakuntaan Kongojoen varrella.
Varjolinja on Conradin viimeisiä teoksia, ja se perustuu hänen omiin kokemuksiinsa. Nuori perämies on Singaporessa heittänyt heit hommilleen höyrylaivalla ja aikoo palata takaisin kotiin Englantiin, kun hänelle tarjotaan yllättäen ensimmäistä kertaa päällikkyyttä. Tehtävänä on noutaa Bangkokista purjelaiva, joka on jäänyt vaille kapteenia.
Nuorukainen ottaa tehtävän vastaan leijuen onnensa seitsemännessä taivaassa ja lähtee matkalleen halki Siaminlahden kohdatakseen pian hankalimmat mahdolliset vitsaukset. Kuume kaataa koijaan miltei koko miehistön ja laivan ylle levittäytyy viikkokausia kestävä tropiikin pläkä. Kun alukseen lastattu kuumelääke kiniini osoittautuu plasebopulveriksi, on kapteenin vaikea olla uskomatta mieleltään järkkyneen ensimmäisen perämiehen väitettä, jonka mukaan jo edesmennyt, aiempi kippari on kironnut laivan.
Joseph Conrad kuvaa synkän romanttisesti meren yllä seisovaa läkähdyttävää ilmaa, maailmanlopun rasvatyyntä ja trooppisten öiden läpitunkematonta pimeyttä sekä saaria, jotka eivät suostu katoamaan näkyvistä.
”Laiva ei totellut ruoria. Se kellui keula kohti länttä, ja peräpartaan takana levottomien silmieni edessä leijui ikuinen Koh-ring sekä muutamia pikkusaaria, mutsia täpliä kirkkaassa auringonkilossa.”
Kirjassa käsittämätön henkimaailma on voimakkaasti läsnä, mutta jokainen tapahtuma on kuitenkin selitettävissä: luonnonoikkuja, sairaiden tai kuolemanväsyneiden merimiesten mielikuvitusta. Kirjan voi lukea 1900-luvun alun purjelaivakuvauksena tai vertauskuvallisena matkana nuoruudesta miehuuteen, kuten niin monet muutkin meriseikkailukertomukset.
Ennen kaikkea Varjolinja alleviivaa kapteenivastuun yksinäisyyttä ja siitä kumpuavaa pelkoa vastoinkäymisten edessä.
Miljoonat kirjarakastajat kiittävät, että läpi elämänsä mielenterveysongelmista kärsinyt Joseph Conrad epäonnistui kaksikymppisenä itsemurhapuuhasteluissaan.
Julkaistu Kipparin kirjahyllystä -palstalla 8/2014