Tilaa
Näyttelyt

Uiva 2022: Uivassa veneuutuudet pääsevät taas veteen

Viime vuoden Uiva peruttiin viime hetkillä, mutta tänä vuonna veneitä pääsee taas arvioimaan veden päällä. Paikalla on monta ennennäkemätöntä uutuutta.

17.08.2022

Tekstikipparin toimitus

Kuvatkari Wilén

Samaan aikaan, kun veneily on viime vuodet ennätysmäisesti lisääntynyt pandemian vuoksi, on esiin noussut uusia uhkia. Rajusti nousseet polttoaineiden hinnat ovat jo vaikuttaneet kuluvan kesän veneilytottumuksiin. Veneillä liikutaan vähemmän ja matkat ovat lyhyempiä.

Venekauppa on taas kärsinyt pahasti pitkittyneestä komponentti- ja moottoripulasta, toimitusajat ovat venyneet. Kun uusia ei saa, ovat käytettyjen hinnat nousseet tuntuvasti. Moni veneilijä onkin ihmetellyt tilannetta, jossa pari kautta veneiltyään saa myydessään omansa vielä pois.

Uivan tunnelmiinkin globaali tilanne on heijastunut epävarmuutena. Jännittyneinä olemme seuranneet eri venevalmistajien aikatauluja ja veneiden tuotantovaikeuksia. Alkukesän iso markkinointitapahtuma Floa­ting Show peruttiin, kun kaikkia veneitä ei saatu ajoissa valmiiksi.

Vaikka uniikeista tuotteista onkin kyse, ovat monet voimansiirtoon ja varusteluun liittyvät osat universaaleja. Vaikeudet yhdellä toimittajalla heijastuvat useisiin valmistajiin. Tästä huolimatta Uivassa on ilahduttavan monta ennennäkemätöntä uutuutta.

Uutena ilmiönä messuilla on nähtävissä sekä sähköpropulsion vähittäinen tuleminen veneisiin että RIB-veneiden kasvava suosio. Sähköllä liikkuvia veneitä on mukana kuusi: neljä Terhin sähköversiota, katamaraani EB SunnyCat ja perinteisen malliseen soutuveneeseen perustuva Elvene Greta.

Asuttavia matkaveneitä on esillä laaja valikoima, sekä purjeilla että ilman. Näyttelyn suurimpia matkaveneitä ovat Nord Star 42+ Cruiser, Princess F45, Targa 46 ja Galeon 500 Fly.

Moottoriveneissä uutuusmalleja ovat mm. ensimmäistä kertaa messuilla nähtävät kotimaiset, keskihyttivene Buster Magnum Cabin ja matkavene Aquador 300 HT sekä uuden suomalaismerkin Quarkenin Cabin ja T-top-mallit.

Aquador 300 HT

Quarken 27 Open

Ohjelmaa koko perheelle

Uiva on ehdottomasti koko perheen tapahtuma. Laitureiden vieressä on valvottu, maksuton vaunuparkki ja laitureilla ja veneissä liikkuvat perheet saavat lainaksi lasten pelastusliivit.

Vaunuparkin ja lasten pelastusliivien jakopisteen vieressä sijaitsevassa SPV:n Lasten Maailmassa voi tutustua purjehdukseen ja veneilyyn hauskojen liikunnallisten aktiviteettien avulla. Maailmassa voi testata taitojaan muun muassa purjehdussimulaattorissa ja hengauskiikussa.

Alueelle saa tulla myös koiran kanssa.

Näyttelyohjelman kohokohtiin kuuluvat Extreme-Lifen laiturien flyboard- ja Freestyle-jetteily- näytökset.

Uivan perjantai on koeajopäivä. Erillistä koeajolaituria ei ole, mutta perjantaina klo 16 alkaen on veneiden koeajomahdollisuuksia tarjolla joka laiturilla.

Näyttelyalueen keskelle, promenadin varrelle siirtyneellä kalastuslaiturilla kuullaan koko messujen ajan puolen tunnin välein tietoiskuja kalastusveneen varustelusta ja ammattilaisten parhaita kalastusvinkkejä.

Lue myös nämä

X