Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Katse horisontin yli

13.01.2022

Tekstipete suhonen

KustantajaWSOY (2020)
Hinta24,95 € (suomalainen.com

Tove Janssonin (1914-2001) teoksista on aiemmin tällä palstalla esitelty Muumipappa ja meri, Kesäkirja ja Haru, eräs saari. Se on paljon yhdeltä kirjailijalta, mutta hyvästä syystä. Suomalaisista kirjailijoista juuri Jansson tuntuu tavoittaneen meren olemuksen aivan erityisellä tavalla. Porvoon ulkosaaristossa lähes kaikki elämänsä kesät viettänyt Jansson ei yrittänyt pakata mertansa pulloon, vaan säilytti nöyryytensä meren äärettömyyden edessä kuvatessaan sitä.

Katse horisontin yli kokoaa Janssonin laajasta tuotannosta satoja otteita merestä, saaristosta ja metsistäkin. Useimpia leimaa Janssonin lempeä viisas huumori.

”Pienten otusten täytyy aina olla hyvin, hyvin kohteliaita suurille luonnonvoimille”, Jansson kirjoittaa novellikokoel­massaan Näkymätön lapsi. Jansso­nin käsittelyssä meri ja meriluonto on aina erilainen. Sävy vaihtuu vuodenajan, päivänhetken, sään, paikan, havainnoijan luonteen tai mielialan mukaan. Samalla Jansson tavoittaa aina myös jotain ihmismielestä.

”Hän tuli tyrskyjen luo ja pysähtyi rantatöyräälle. Siellä vaelsi hänen merensä aalto aallolta ohitse sähisevänä ja ylimielisenä, rauhallisena ja rajuna.” (Muumipappa ja meri).

Osansa saavat myös metsä ja metsäneläimet, kuten Muumi-kirjassa Taikatalvi.

”Mitä oravaan tulee, hän istui metsässä ja katseli hajamielisenä puusta puuhun. Hän ei kautta häntänsä voinut muistaa, missä puussa hän asui ja mitä hän oikeastaan oli ulkona tekemässä.”

Yli 200-sivuista teosta rytmittävät Janssonin upeat maalaukset. Katse horisontin yli sopii nautittavaksi vaikka silloin tällöin, muutama teksti tai vaikka vain yksi kerrallaan. Ihan heti ei mieleen nouse parempaa yöpöytäkirjaa luonto- ja meri­friikille. Tiesittekö muuten, että sisäministeriö on viime vuodesta alkaen suositellut Janssonin syntymäpäivää (9. elokuuta) liputuspäiväksi?

Lue myös nämä

X