Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Syvyyksien metsästäjät

18.04.2015

TekstiPete Suhonen

KustantajaWSOY (1999)
HintaDivareista, kirjastoista

Moni tietää merten supersankari Dirk Pittin, agentin, joka on seikkaillut jo 22 toimintaromaanissa, kahdesti leffakankaallakin. Hahmon luonut, 83-vuotias kirjailija Clive Cussler väitti vielä kuusikymppisenäkin olevansa melkein kuin sankarinsa: sinivihreät silmät ja vartta 190 senttiä, joskin kömpelömpi naisasioissa.

Cussler ei ole toistaiseksi pelastanut ihmiskuntaa kuten Pitt, mutta maailman hän on valloittanut, vieläpä useasti. Yli 150 miljoonan kirjan myynnillään Cussler on historian 40 menestyneimmän kirjailijan joukossa. Ehkä salaisuus on se, että romaanien apokalyptiset ja fantastiset juonet nojaavat Cusslerin poikkeukselliseen kokemukseen: hän on ansioitunut sukeltaja, joka on löytänyt tai kartoittanut yhteensä yli 60 hylkyä valtameriltä, järviltä ja joilta.

Syvyyksien metsästäjät on Cusslerin omakohtainen tietoteos tästä pinnanalaisesta työstä, vai pitäisikö sanoa kalliista harrastuksesta. Cussler nimittäin maksaa lystinsä omilla miljoonillaan, eikä ole koskaan pyrkinyt osille mistään löytämästään.

Kirjassa Cussler kertoo paitsi kaiken itsestään, myös parinkymmenen aluksen viimeisestä matkasta. Hylkylöydöistä valtaosa on Yhdysvaltain sisällissodan aikana uponneita aluksia, joukossa Mark Twaininkin pohtima mysteeri, siipiratasalus Sultana, joka upotessaan vuonna 1865 vei turmioon 1 700 ihmistä. Cussler löysi aluksen lopulta kovalta maalta, soijapellosta Arkansasista vuonna 1982.

Jokainen hylkytarina kulkee kuin kiskoilla: ensin historiallisiin lähteisiin perustuva, voimakkaasti eläytyvä kuvaus aluksen uppoamisesta, sitten pilke silmässä kirjoitettu selonteko Cusslerin johtaman retkikunnan ponnisteluista hylyn löytämiseksi.

Kyyti on aivan yhtä imuisaa kuin hänen romaaneissaan. Näyte belgialaisen joukkojenkuljetusalus Leopoldvillen kohtalosta jouluyönä 1944, kun saksalaisen sukellusveneen torpedo on osunut jossain Cherbourgin edustalla:

”..Walter Blunt kuuli kiljumista ja vaimeaa huutoa vasta saatuaan päänsä pois vedestä. Ympärillä kieppuva roju haisi öljyltä ja ruudilta. Hän huomasi juuttuneensa yläpuolellaan olevan kannen aukkoon. Hänen päänsä ja hartiansa sojottivat ylempään osastoon, mutta hän oli jumissa eikä pystynyt kamppailemaan itseään irti. Aallot hyökyivät hänen ylitseen, kun laiva hänen altaan alkoi upota.”

Kyse ei ollut mistään pikkuturmasta: Leopoldvillen mukana menehtyi 800 amerikkalaissotilasta. Neljäkymmentä vuotta myöhemmin Cusslerin johtama sukellusretkikunta paikansi hylyn omaisten helpotukseksi. Aika äijä.

Kunpa Cussler olisi malttanut olla kirjoittamatta, että hänen horoskooppimerkkinsä (rapu) selittää hänen kiinnostuksensa veteen.

FAKTA

Myydyimmät merikertomukset
1. Kon-Tiki: Lautalla yli Tyynenmeren (Thor Heyerdahl). 21 miljoonaa.
2. Vanhus ja meri (Ernest Hemingway). 13 miljoonaa.
3. Piin elämä (Yann Martell). 10 miljoonaa.

Julkaistu Kipparin kirjahyllystä -palstalla 12/2014

Lue myös nämä

X